Види казанів

Пару слів про емальоване та тефлонове покриття

Як вибрати форму казана?

На скільки літрів обрати казан?

Список об’ємів казанів з кількістю порцій


З кожним днем чавунні та алюмінієві казани стають більш популярні за звичайні емальовані. Це зумовлено тим, що такі страви, як плов, бограч , рибна юшка, шурпа, лагман найсмачніше готуються у класичному, перевіреному часом посуді. А якщо приготувати ці страви на вогні – аромат буде просто неймовірний.

Види казанів

Залежно від матеріалу виділяють такі види:

  1. Чавунні – найбільш популярні для вуличного приготування їжі, хоча підходять і для всіх типів кухонних плит. Застосовують при варінні, тушкуванні, смаженні та запіканні. Чавун має товсті стінки, завдяки чому їжа повільно, рівномірно нагрівається, довго залишається теплою, не пригорає. Головні переваги чавунного казана – не боїться перегріву, тривалий термін експлуатації, рівномірне нагрівання матеріалу. Ідеальний варіант для приготування їжі на багатті. Недолік чавунного посуду - велика вага.
  2. Алюмінієві – використовують на домашній кухні, для приготування на відкритому вогні, а також підійдуть любителям походів. Мають легку вагу, їх зручно переносити, а ціна на такі казани в рази менша.
  3. Сталеві - близькі до чавунних, але швидко нагріваються, миттєво остигають. Це ускладнює процес тушкування  продуктів, страви можуть пригорати на дні. Головна перевага сталі – висока міцність. Недолік – висока температура готування.

Пару слів про емальоване та тефлонове покриття

За своїми властивостями сталь близька до чавуну, але ніяке емальоване або тефлонове покриття не витримає сильного нагріву. В результаті – покриття починає тріскатися та відшаровуватись. Небезпека цього відшаровування полягає в тому, що частинки покриття можуть потрапити в їжу, що може зашкодити здоров'ю людини.

Як вибрати форму казана?

Є три форми казанів. Неважливо, то алюміній чи чавун.

  1. Туристичнамає плоске дно, завдяки чому казан стійкий і може використовуватись без триноги (встановлюватись на решітку, садж, кухонну плиту, духову шафу). Ідеально підходить для приготування страв як вдома, так і на вогнищі. В казані туристичної форми зручно готувати перші страви (рибну юшку, бограч, лагман, борщ).
  2. Азіатська (татарська)класична форма казана призначена для готування других страв (плов, рагу, каші) на вогнищі чи мангалі. Напівсферична форма має свої переваги та недоліки. Товсті стінки і округле дно акумулюють тепло по всій поверхні казана і сприяють рівномірному готуванню їжі. Але казан не стійкий і треба використовувати підставки, триноги.
  3. WOK цей вид є поєднанням азіатської форми та плоского потовщеного дна, як в туристичній. При цьому дно посуду з середини залишається округлим, що дозволяє зручно перемішувати страви. Казан WOK стійкий до перевертань, також його зручно ставити на стіл, оскільки він не потребує додаткових опор. Відмінний варіант для домашнього та вуличного приготування їжі.

На скільки літрів обрати казан?

Якщо ви бажаєте придбати казан, але не знаєте на скільки літрів краще обрати, ми спробуємо вам допомогти у виборі. Ми рекомендуємо вибирати літраж посуду по кількості порцій, оскільки одній людині зазвичай вистачає однієї. Рахуємо об'єм казана: для перших страв приблизно 1 л - 1,5 л на одну порцію, для других страв: 0,75 - 1 л / порцію. Для прикладу: якщо у вас сім‘я з чотирьох осіб, то радимо обрати казан на 6 л. Для компанії з 10 чоловік слід купувати посуд до 15 літрів.

З власного досвіду: якщо ви обираєте казан для виїзду на пікнік чи вуличного приготування – беріть на декілька літрів із запасом. На свіжому повітрі споживається більше їжі. Також, з часом компанія друзів може збільшитись. 

Список об’ємів казанів з кількістю порцій

Цей список є орієнтовним. Звичайно, хтось споживає менше, а хтось їсть дві порції.

  • Казан 6л – 6 - 8 порцій (для сім’ї).
  • Казан 8л – 8 - 10 порцій (для невеликої компанії).
  • Казан 10л – 10 - 13 порцій (для середньої компанії).
  • Казан 12л – 12 - 16 порцій (для середньої компанії, універсальний розмір для дому та відпочинку на природі).
  • Казан 15л – 15 - 20 порцій (для великої компанії).
  • Казан 17л – 17 - 22 порцій (для великої дружньої компанії).
  • Казан 22л – 22 - 29 порцій (вистачить для взводу солдатів).
  • Казан 30л – 30 - 40 порцій (можна святкувати й невелике весілля).

Ми залишили посилання на кожний об’єм, щоб ви змогли зорієнтуватись по цінам на казани. Сподіваємось, ми допомогли вам з вибором. Маємо в наявності казани та котли об'ємом від 3 л до 40 л.

Бажаємо вам вдалих покупок та смачних страв!