-
Чому слід обрати саме казан?
-
Вибираємо форму казана
-
7 відмінностей казана з чавуну та алюмінію
- Чеклист для остаточного вибору
Чому слід обрати саме казан?
Приготувати плов, бограч, рибну юшку чи лагман можна і в звичайній каструлі чи гусятниці. Але досягти саме того неперевершеного смаку можна тільки в спеціалізованому посуді. Невипадково з давніх-давен ці страви готують саме у казанах.
Такі страви відрізняються яскравою смаковою насиченістю та ароматом багаття. Особливу роль казанам відводять при приготуванні східних страв – казан незамінний для плову чи шурпи. А також, наших українських страв, таких як: рибна юшка чи закарпатський бограч. Але домогтися справжнього чарівного смаку можливо лише правильно обравши відповідний казан. І тут постає питання: який краще вибрати казан. Перше, що цікавить покупця – це матеріал, з якого виготовлено виріб.
Хоча люди з досвідом переважно купують у нас казани з чавуну, однозначно сказати що даний матеріал є стовідсотково найкращий ми не можемо. Це все індивідуально. Наприклад, казан чавунний Брізол підходить як для дому, так і для походу в ліс. Він має плоске дно, можна ставити на плиту і підвішувати за дужку на тринозі, але досить важкий та дорожчий. А казани з алюмінію – легкі та дешевші. То який обрати?
Вибираємо форму казана
Спочатку розберемося з формами – це швидко.
Є три форми (типи) казанів. Неважливо, то алюміній чи чавун.
- Туристична – має плоске дно, завдяки чому казан стійкий і може використовуватись без триноги (встановлюватись на решітку, садж, кухонну плиту, духову шафу). Ідеально підходить для приготування страв як вдома, так і на вогнищі.
- Азіатська (татарська) – призначена для готування страв на вогнищі чи мангалі, напівсферична форма має свої переваги та недоліки. Товсті стінки і округле дно акумулюють тепло по всій поверхні казана і сприяють рівномірному готуванню їжі. Але казан не стійкий і треба використовувати підставки, триноги.
- WOK – ця форма є поєднанням азіатської форми казана та плоского дна, як в туристичній формі. Відмінний варіант для домашнього застосування. Такі вироби дозволяють зробити найсмачнішу їжу на електричній або газовій плиті.
7 відмінностей казана з чавуну та алюмінію
Якщо ви вагаєтесь з якого матеріалу вам краще вибрати казан, ми спробуємо показати вам різницю між чавуном та алюмінієм – ця інформація допоможе вам визначитись.
№ |
Властивості |
Чавунний казан |
Алюмінієвий казан |
1 |
Швидкість приготування |
Середня |
Швидка |
2 |
Особливості використання на кухні |
Сумісний з усіма видами плит |
Не сумісний з індукційними плитами |
3 |
Швидкість розігріву |
Середня |
Швидка |
4 |
Вага |
Важкий |
Легкий |
5 |
Термін експлуатації |
Довговічний |
Середня тривалість |
6 |
Особливості догляду |
Після миття потрібно витирати насухо та змащувати олією, щоб не утворювалася іржа |
Не можна використовувати абразивні губки і агресивні миючі засоби, щоб не пошкодити захисну плівку |
7 |
Прожарювання з сіллю перед використанням |
В більшості виробників – Потрібно |
Не потрібно |
Ми навели 7 відмінностей між матеріалами, тепер вибір за вами. Для яких цілей ви його купуєте і як будете його використовувати? Подумайте, який казан використовувати буде зручніше?
ЧЕКЛИСТ для остаточного вибору
- Для початку треба визначитись з формою казана, яка підходить найбільше. Це залежить від цілей використання. Тобто, ви купуєте його для кухні, для приготування на вулиці, на мангалі, у лісі тощо.
- Якщо у вас індукційна варочна поверхня, алюміній до неї не примагнітиться. Хоча, вже придумали і пластини-прехідники, які вставляються між алюмінієвим посудом і варочною поверхнею.
- В залежності від улюблених страв, спирайтесь на швидкість приготування в казані. Якщо обираєте чавун – це повільне тушкування, смаження, а також довге зберігання тепла. Алюмінієві казани швидше захолонуть, а також через сильний вогонь страви можуть підгоріти.
- Чи впливає на ваш вибір швидкість розігріву казана, обирайте самі. В чавунному посуді їжа готується трішки довше, так як цей матеріал довше нагрівається, проте страва виходить більше насиченою саме в чавунному казані.
- Вага є одним із вагомих факторів вибору. Чавунні казани важчі, особливо якщо це на 15-30л, то не кожен зможе підняти. Хоча зазвичай такі казан купують на великі компанії, де точно знайдеться парочка «міцних горішків». Якщо хочеться чавунний казан для дому, оберіть ТМ Brizoll – товщина стінок зменшена до оптимального рівня, що робить казан відчутно легшим.
- Термін експлуатації. Якщо ми говоримо про те, який казан вам довше прослужить то це однозначно чавунний. Чавун більш міцний та довговічний матеріал. Алюмінієвий казан має середню тривалість по термінам експлуатації.
- Особливості догляду. У чавунному казані їжу зберігати не можна, а після миття треба витирати насухо, змащувати олією, щоб не покрився іржею. Взагалі, за чавуном треба клопотливий догляд. Детальніше в наших статтях про догляд. Алюмінієвий казан ви можете помити навіть на десятий день і не турбуватися що з ним щось станеться. Проте застосовувати абразивні губки і агресивні миючі засоби не можна, щоб не пошкодити матеріал.
- Алюмінієві казани готові до використання відразу після покупки. Чавунні – треба прокалювати, щоб очистити їх від технічного масла, яке використовують для зберігання. Проте ТМ Brizoll заявляє, що їх казани змащуються рослинною олією і прокалювати їх не треба, лише гарно вимити перед першим використанням.
Сподіваємось, ми допомогли вам визначитись з вибором казану.
Оцініть статтю, залишайте коментарі.
Вдалих покупок! Команда ЖАРу.